Rozdíl mezi označením UMF a MGO

Veškeré medy z květů divoce rostoucích manukových keřů se podrobují důkladnému testování ve speciálních akreditovaných laboratořích, jejichž výsledkem je určité hodnocení kvality. Tím si musí projít každá šarže medu. Jde tradičně o UMF neboli Unique Manuka Factor a MGO tzv. Metylglyoxal.

Včely staví plástev

UMF - unikátní manuka faktor

Unikátní Manuka faktor jde vlastně o jakési jednoduché měřítko, které má pomoci spotřebiteli se vyznat v hodnocení kvality těchto medových produktů. Především se zaměřuje na antibakteriální aktivitu, jež ve své podstatě velice souvisí na obsahu sloučeniny zvané methylglyoxal. Mnozí odborníci považují zavedení tohoto faktoru výhradně za marketingový tah, jehož cílem je kategorizace na principu mikrobiologických testů.

V nedávné minulosti se skupina vědců z novozélandské university Waikato zaobírala jednou z nejcennějších přírodních poživatin, načež jednomu z jejich kolegů profesoru Petru Molanu se úplně náhodou podařilo objasnit antibakteriální podstatu. Na základě tohoto fenomenálního nálezu byl navržen jedinečný propracovaný systém vyhodnocující úrovně UMF. Toto značení se velice ujalo a používá se dodnes. Každá sklenice manukového medu je opatřena na etiketě znakem UMF a dalšími prvky, podle kterých mohou lidé snadno a bez jakýchkoliv obtíží vypátrat detaily o tomto produktu počínaje zemí původu přes informaci z jakého úlu pochází med až po fázi samotného zpracování.

UMF® je zkrátka dokumentu vypovídající o udělené stupnici medu té nejprvotřídnější kvality. Výskyt této výjimečné neperoxidové odezvy lze stanovit výlučně moderními laboratorními zkouškami vztahující se na fenolový koeficient.

Obyčejně jde o následující hodnoty: 5+, 10+, 15+, 16+, 20+ a 25+. Jednotlivé medy Manuka jsou označeny některým z těchto stěžejním údajem. V praxi se lze setkat i s jinými číselnými hodnotami (jako je např. 28+), jež konkrétně vystihují intenzitu unikátního manuka faktoru v příslušné dávce získaného medového produktu. U těchto druhů poživatin reálně vždy platí - čím má tento údaj vyšší hodnotu, tím jsou jeho příznivější účinky mnohem lepší.

MGO - methylglyoxal

Zatímco metoda MGO se zaměřuje na měření klíčové sloučeniny tzv. methylglyoxalu. Toto vědecké pokrokové testování se používá od roku 2008. Zasloužil se zato jeden z předních vědců profesor Thomas Henle spolu s jeho týmem studentů z drážďanské Technické univerzity. V současné době lze o MGO hovořit v rámci standardního testování manukových produktů. Jedná se o světově uznávanou, spolehlivou a přesnou metodu, bez které se neobejde ani jedna testovací laboratoř zaměřující se na potraviny. Tento chemický test vyniká nízkou chybovostí oproti jiným metodám. Pakliže si zákazník vybere produkt s tímto značením, má zaručenou jistotu, že laboratorní testování lze bez problémů opakovat. Zdůraznit u něj lze také jeho univerzálnost, což zmíněný test povyšuje do kategorie důvěryhodných laboratorních metod.

V úplném závěru lze uvést, že obě metody se de facto specializují na zjištění úrovně antibakteriálního efektu, nicméně odlišují se od sebe svým osobitým způsobem. Faktor UMF uvádějí producenti tohoto zázračného včelího všeléku. Zato faktor MGO využívá společnost Manuka Health New Zealand a je to jejich ochranná známka.